Скандалът с изтеклите документи трещи! Сърбия, единствената страна в Европа, която

...
Скандалът с изтеклите документи трещи! Сърбия, единствената страна в Европа, която
Коментари Харесай

Скандалът с изтеклите документи: Кой е въоръжавал Украйна

Скандалът с изтеклите документи трещи! Сърбия, единствената страна в Европа, която отхвърли да наложи санкции на Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или към този момент ги е изпратила, съгласно конфиденциален документ на Пентагона, заяви Ройтерс.

Документът, резюме на отговорите на европейските държавни управления на настояванията на Украйна за военно образование и оръжия, бе измежду десетки класифицирани документи, оповестени онлайн през последните седмици в това, което може да бъде най-сериозното приключване на американски секрети през последните години, отбелязва Ройтерс.
-->

Озаглавен „ Европа/Отговор на продължаващия спор Русия-Украйна ", документът под формата на диаграма изброява позициите на 38 европейски държавни управления в отговор на украинска молба за военна помощ. Графиката демонстрира, че Сърбия е отказала да даде образование на украинските сили, само че се е заела да изпрати оръжия или към този момент ги е доставила. Освен това се споделя, че Сърбия има политическа воля и военна дарба да дава оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е с гриф " Секретно " и NOFORN ( " Да не се дава на непознати жители " ), което не разрешава разпространяването му на непознати разследващи служби и армии. Той е с дата 2 март и е щампован с печата на офиса на Обединените началник-щабове.

Ройтерс отбелязва, че не е могла без значение да ревизира достоверността на документа, написа Българска телеграфна агенция. Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и посолството на Украйна не са дали отговор незабавно на молбата на организацията за коментар. Пентагонът също не е дал отговор незабавно на въпроси по отношение на споменаването в документа на Сърбия, а преди този момент е отказал да разяснява който и да е от изтеклите документи.

Правителството на Вучич обяви неутралитет по въпроса за войната в Украйна, макар дълбоките исторически, стопански и културни връзки на страната с Русия.

" Ако този документ е прецизен, той или демонстрира двуличието на Вучич във връзка с Русия, или той е подложен на голям напън от Вашингтон да достави оръжие на Украйна “, съобщи Януш Бугайски, специалист по Източна Европа към фондация Джеймстаун, институт за външна политика.Москва съобщи през март, че е поискала от Белград публично пояснение по отношение на хипотетични доставки на оръжие за Украйна.

Производителят на оръжия Крушик от Валево отхвърли да е предоставяла ракети или друго оръжие на Украйна, а президентът Вучич окачестви изказванията като голяма неистина.

" Ние не сме изнасяли никакви оръжия или муниции за Русия или Украйна “, сподели той по време на визитата си в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари предходната година Вучич се пробва да балансира тесните връзки с Москва с задачата си да се причисли към Европейски съюз. Но Сърбия е единствената сред 44 европейски страни, която се въздържа да наложи наказания на Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР